- 04. 06. 2006 -
Šilentabor - Ilirska Bistrica - Prem - Huje - Črnotiči - Socerb

 


Ob 13.45 smo se dobili na Rakovniku in se peljali po AC proti morju in zavili zaizvoz Postojna, kjer smo zavili levo za Rijeko. V Pivki smo zavili naravnost (namesto desno proti Ilirski Bistrici) proti Knežaku, in za krajem ZAGORJE, kjer je nastala pesem Slomškova pesem Zagorski zvonovi zavili desno na Šilentabor. Najprej smo čez vas odšli do razgledne točke, nato pa smo se ob robu vrnili do cerkvice. Ob čisto janem vremenu, se vidi Predjamski grad točno pod Triglavom, no čisto jasno ni bilo, a pogled je bil vseeno čudovit.































Iz Šelnatborja smo pot nadaljevali čez Knežak v Ilirsko Bistrico, kjer smo si od zunaj ogledali cerkev, in naužili lepega razgleda.











Pot smo nadaljevali po glavni cesti za Ljubljano, in zavili levo za Prem, kjer smo si najprej od zunaj in notraj ogledali cerkev, domačo hišo Dragitina Ketteja in se sprehodili na grad ter zopet občudovali lep pogled na vse konce in kraje. Tu je bilo še lepše saj se je izza oblakov še bolj pokazal sonček, in nas lepo grel.




































































Pot smo nadaljevali skozi Prem naprej, kjer smo si v Hujah pogledali izvir pitne vode ter pogled na Pregarje.



In nadaljevali na Obrov, kjer smo zavili desno proti TRSTu in Kopru, pravo presenečenje je bila tabla (Trst 31), kot da je to kraj v Sloveniji. Peljali smo se čez Markovščino, Materijo in Hrpelje, kjer smo prišli v Kozino in zavili levo na staro "glavno" cesto proti morju. V Petrinjah smo zavili levo na petrinjski kras, ter spet levo na gavno cesto za Podgorje, čez slabih 200 m pa desno proti Črnotičam. Zapeljali smo se čez vas, kjer smo prešli na makedam (po kakih 7 min vožnje po makedamu proti Podpeči (takoj za vasjo Črnotični smo šli pod tunelčkom pod progo) ... in se ustavili na prvem odcepu desno (gor pelje še ožja makedamska pot, po kateri smo se sprehodili do prekrasnega razgleda - Začetek Kraškega robu.















Na kocu smo se po makedamu vrnili v Črnotiče in nato po glavni cesti proti Črnemu kalu, kjer smo na križušču prečkali primorsko cesto in šli še na Socerb. Dan je bil res prekrasen, in škoda bi bilo kaj zamuditi.







































Ob 20.30 smo se po AC vrnili proti domu.